Iværksætteren, der blev mor og udlevede sine karrieredrømme imens

Iværksætteren og grundlæggeren af smykkebrandet ByBiehl, Charlotte Biehl Laursen har altid været ambitiøs. Hun ville starte sin egen virksomhed. Og da hun blev mor, ændrede det ikke på hendes ambitioner – tværtimod. Hun planlagde faktisk sin graviditet ud fra, at hun i sin barselsperiode ville få masser af tid til at forfølge sin iværksætterdrøm.

”Jeg syntes, det ville være praktisk at have en pause fra mit job til at komme i gang med min forretning. Så jeg tænkte, at barsel da måtte være vejen frem. Og så kom der jo også et barn ud af det,” siger hun spøgende, men hun fortsætter mere alvorligt: ”Jeg fandt jo ud af, at det var den største gave i livet.”

Ingen forventninger til det at blive mor

Charlotte har bestemt regnet med, at hun en dag skulle være mor, men hun har aldrig været særlig fokuseret på det.

”Jeg tror altid, at jeg har tænkt, det var en naturlig ting i livet at få børn. Men jeg har nok aldrig haft de der store romantiske drømme om en kæmpe børneflok,” siger hun, før hun holder en lille tænkepause. Så fortsætter hun: ”Nej, jeg har faktisk aldrig tænkt så meget over det. Det har altid bare været en naturlig ting, der nok skulle komme.”

Før Charlotte blev mor, levede hun og kæresten, Carsten, det privilegerede liv som konsulenter i et af de mest prestigefyldte konsulenthuse i verden, The Boston Consulting Group. Det betød mange arbejdstimer, en forholdsvis høj løn og opfyldelse af mange professionelle ambitioner i en ung alder. Men hun insisterede på at være konsulent på sin egen måde og var efter eget udsagn kendt på kontoret for at gå tidligt. Og hendes evne til at gøre tingene med sit eget velbefindende i fokus har hun taget med ind i mor-rollen.

”Jeg har altid haft fokus på at have det godt og være glad hver dag,” siger hun.

Privilegeret selvstændig

I sin virksomhed arbejder Charlotte nu 50-60 timer om ugen, og selvom det er færre timer, end en typisk konsulentuge bød hende, er det stadig en arbejdstid, der ville få mange arbejdende mødre til at miste pusten og undre sig over, hvornår hun så er mor og kæreste. Men Charlotte oplever ikke, at nogen lider under hendes arbejde.

”Jeg tror ikke, at Emilie har følt et afsavn. Fordi jeg kan arbejde så fleksibelt, som jeg gør. Det er mig, der henter fire dage om ugen. Og tiden, fra jeg henter hende ved 16:30-tiden til klokken 20, er dedikeret til hende. Til gengæld sidder jeg så og arbejder om aftenen, når hun er gået i seng,” siger hun og påpeger, at hun heller ikke mener, at parforholdet lider under det.

”Vi kommer fra samme baggrund, så vi har fuld forståelse for hinanden og prioriterer benhårdt, hvad vi bruger vores tid på. Når vi er sammen, så er den tid hellig – det er uden TV eller iPhones. Vi går en tur sammen stort set hver eneste aften. Og så er Emilie enten med, eller også gør vi det, når Emilie sover, og så sørger vi for næsten altid at gå i seng på samme tid.”

Knoklede for at finde balancen

Selvom Charlotte egentlig lyder, som om hun har regnet de fleste facetter i livet ud, så har der naturligvis været tidspunkter, som hun ikke er stolt af som mor.

”Da jeg vendte tilbage til arbejdet efter min barsel, havde jeg både mit konsulentarbejde, hvor jeg, selvom jeg havde lavet en aftale om at gå ned i tid efter min barsel, ikke oplevede nævneværdig reduktion i opgavemængden, og så var jeg jo også i gang med at starte virksomhed op. Det gjorde, at jeg tit havde dage, hvor jeg startede klokken 7 om morgenen og først kom i seng klokken 2 om natten. Og det hændte rimelig ofte, at jeg ikke nåede at se Emilie. Det reagerede hun meget kraftigt på. Der var dage, hvor hun ikke ville kendes ved mig, og nogle gange, når hun havde siddet med ryggen til mig i 10 minutter, kom hun hen og gav mig en lussing. Der følte jeg klart, at jeg fejlede. Og så blev jeg selvfølgelig ked af det og klar over, at jeg skulle lave noget om.”

Derfor gik der heller ikke mange måneder på den måde, før Charlotte trak stikket på sit konsulentjob og helligede sig sin smykkevirksomhed. Det gav Charlotte mulighed for at forfølge sin drøm som selvstændig, og samtidig blev der mere plads til Emilie. Det betød også, at de i familien måtte omprioritere deres økonomi, fordi Charlotte gik fra en forholdsvis høj løn til intet afkast overhovedet af den nystartede virksomhed.  Men hun har ikke fortrudt det et sekund siden. ”Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Emilie er min prioritet nr. 1, 2 og 3, og det var helt klart, at det, at jeg ikke så hende, og at hun reagerede så voldsomt, betød rigtig meget for mig, så det måtte jeg naturligvis gøre noget ved,” fortæller hun.

Ambitiøs på nye præmisser

At Charlotte med sit barn fik en ny førsteprioritet i livet betød som bekendt ikke, at hun har slækket på sine ambitioner om at udrette noget. De bliver bare levet ud på andre præmisser end før, fortæller hun.

”For eksempel, så kunne det lige nu være rigtig gavnligt for min forretning, at jeg var i England tre uger om måneden, men det giver jo ikke mening for vores familie. Det vil jeg ikke byde hverken mig selv eller Emilie. Og så må man klare det på en anden måde. Så nu har vi talt om, at jeg tager afsted på nogle kortere ture i stedet for. Og så tager jeg også af og til Emilie med, når jeg er ude at rejse. Så kommer hun bare med i baglommen, og det har hun faktisk gjort, lige fra hun var helt lille,” fortæller Charlotte.

Det lyder umiddelbart som et halsbrækkende forsøg på at være både mor og erhvervskvinde, men for Charlotte fungerer det rigtig godt.

”Hvis jeg skal til møder i udlandet, så har jeg måske effektivt møder i tre-fire timer i løbet af en dag, og så har jeg masser af tid, som jeg bruger i en bil eller bare på ventetid. Så er jeg sammen med Emilie, og det giver os rigtig meget kvalitetstid sammen. Det kan godt være, at hun skal sidde med en iPad i tre timer, mens jeg holder møde, men til gengæld har vi ekstremt meget tid i løbet af sådan en dag, hvor vi kan hygge os sammen. Så sørger jeg for, at vi lige når ind på en legeplads eller i biografen om aftenen. Jeg kender for eksempel efterhånden samtlige legepladser i London ud og ind,” fortæller hun.

Fordommene preller af

Denne måde at være mor på lyder for mig enormt stressende, men Charlotte lader sig ikke sådan stresse. I det hele taget føler hun sig ikke presset af de forventninger, omverdenen måtte have til hende som mor.

”Der er da helt klart en masse med fordomme over for mig og min måde at være mor på, men de preller lidt af på mig,” siger hun og fortsætter: ”Jeg tænker nok heller ikke så meget over det med familieliv og balance. Det er ikke et begreb, der fylder særlig meget i mit liv, fordi jeg tror, det gælder om, at jeg vil gøre alt, hvad jeg overhovedet kan, for at min datter er lykkelig, og for at vi er lykkelige og glade hver dag, og så er det, hvad der fungerer for os, der gælder.”

Beretningen er et uddrag fra min bog AMBITIØSE MØDRE - syv indsigter, der ruster dig til tovtrækkeriet mellem job og familieliv. Læs mere om bogen her.

Få de tre første kapitler af AMBITIØSE MØDRE gratis!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev om kvinder, arbejdsliv og familieliv og få de første kapitler fra min bog, Ambitiøse Mødre, sendt direkte til din inbox.

* required